15.9 C
Craiova
joi, 23 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPasiune pentru familie si cariera

Pasiune pentru familie si cariera

Andrei Butaru este directorul Directiei Sanitar-Veterinare (DSV) Dolj. Este pasionat de animale, de istorie, biologie, de munca la catedra universitara. Are un puternic cult al familiei, isi divinizeaza sotia si cei doi copii, respecta si isi sustine oamenii cu care lucreaza.


Actualul director al DSV Dolj s-a nascut in urma cu 48 de ani intr-o familie de oameni simpli, in comuna doljeana Amarastii de Jos. A urmat scoala generala in comuna natala, dupa care si-a continuat studiile la Liceul Teoretic „Ionita Asan“ din Caracal. Pasionat de medicina si iubind foarte mult animalele, Andrei Butaru s-a gândit sa uneasca oarecum cele doua placeri, alegând astfel Facultatea de Medicina Veterinara din Bucuresti. „Am oscilat la alegerea carierei intre cibernetica si medicina veterinara. Imi amintesc si acum ca decizia pentru alegerea medicinei am luat-o in momentul in care am vazut un pui de caprioara ranit. M-a miscat foarte mult suferinta animalului si am decis in acel moment sa devin medic veterinar. Mai am o sora care lucreaza in invatamânt in judetul Olt“, a povestit Butaru.


Medic de circa, profesor, cadru universitar, director DSV Dolj


Andrei Butaru este pasionat de biologie, al carui domeniu il considera inca „nedescoperit“, de istorie, si a marturisit zâmbind ca este abonat la Magazinul istoric din 1977. Dupa terminarea studiilor universitare, s-a angajat la Statiunea de Cercetare de la Dabuleni ca medic si profesor, dupa care s-a mutat la Circa Sanitar-Veterinara din comuna Leu. Din 1990, anul in care s-au infiintat directiile judetene sanitar-veterinare, s-a angajat prin concurs la locul de munca in care isi desfasoara si astazi activitatea. „Am inceput de jos, fiecare noua functie am capatat-o doar prin concurs, multa munca si invatat. Nu am vrut sa fac mariaje politice de nici un fel, considerând ca un medic trebuie sa ramâna departe de aceasta latura. Am fost pe rând medic de circa sanitar-veterinara, inspector la Directia Sanitar-Veterinara, sapte ani am lucrat la combaterea tuberculozei la animale in comunele Doljului, am predat trei ani si la o facultate particulara. In 1995 am dat examen pentru gradul de medic primar. Am facut si un doctorat pe tema poluarii, permanent studiez si citesc. Am participat la congrese internationale, am chiar si câteva referate si comunicari in strainatate. Sunt asociat al Facultatii de Agronomie, predau disciplina Control si expertiza. Ma tenteaza extrem de mult o cariera universitara, dar in paralel cu meseria pe care o am deja, la care nu as putea nicicând renunta. Fara nici o modestie, la cursurile mele prezenta este aproape suta la suta, vad ca studentii vin cu drag, desi predau un curs greoi, de legislatie, dar pe care il concep in asa fel incât sa fie cât mai interactiv, cu exemple concrete, de actualitate. Dupa examen, chiar ii rog pe studentii mei sa imi scrie pe o hârtie, fara sa se semneze, ce le-a placut si ce nu la curs, incercând astfel sa ma autoperfectionez“, a povestit Andrei Butaru.


Dan Andrei si Elena Sidonia – copiii familiei Butaru


Directorul DSV Dolj are o familie frumoasa, de care este foarte mândru si in sânul careia se simte implinit. S-a casatorit in una din sesiunile din anul V cu Zizi Iuliana, absolventa a Facultatii de Matematica din Bucuresti. „Am fost amici timp de doi ani. Nu ne-am grabit sa oficiem relatia, dorindu-ne initial sa absolvim… Am avut o studentie frumoasa, in ciuda tuturor greutatilor intâmpinate. Am avut sansa sa obtin o bursa in timpul facultatii, primind astfel masa si cazarea la camin gratuite si in plus 40 de lei de buzunar. Ma numaram printre norocosi, tata imi trimitea lunar bani, atât cât avea posibilitati. Cum am terminat amândoi facultatea, ne-am si casatorit. In anul urmator aveam deja primul nostru copil, pe Dan Andrei, acum de 21 de ani, student la Relatii si comunicare. Eram la inceput de drum, tineri si cu un copil in brate. Ne-a fost extrem de greu. Imi amintesc ca primisem decizia sa fiu medic veterinar la Circa din Leu. Cu decizia in mâna si copilul in brate am coborât din autobuz si am intrebat satenii unde este dispensarul. Norocul nostru a fost ca pe atunci dispensarul avea si locuinta si astfel am avut unde sta. In rest, am luat-o de la zero. Peste alti trei ani am avut bucuria sa devenim iar parinti, sotia aducând pe lume o fetita, pe Marina Sidonia, pasionata de engleza, care isi doreste sa urmeze Facultatea de Litere, profil engleza-japoneza“, a adaugat directorul DSV Dolj.


Legat de viata de familie, Andrei Butaru considera ca experientele anterioare oficierii casatoriei sunt indicate. „Permanent in viata pot aparea persoane care te pot fascina, dar daca faci cu convingere si cu dragoste sincera pasul sa iti intemeiezi o familie, atunci nimic nu te poate abate din calea fericirii in cuplu. Este bine ca inainte de casatorie cei doi soti sa convietuiasca, sa se cunoasca, sa isi lase apoi acea libertate necesara, sa nu se sufoce unul pe altul. Surprinzator, majoritatea cuplurilor formate inca din anii liceului, fara acea experienta anterioara, nu au rezistat in timp, au divortat. Intr-o familie, problemele apar când unul dintre soti este dezechilibrat, când nu poate accepta ca persoana de lânga el sau chiar el mai poate gresi“.


„Viitorul copiilor mei ma tine in priza“


Asa cum a marturisit Andrei Butaru, viata nu i-a oferit nimic pe tava, permanent fiind nevoit sa invete, sa se zbata pentru familia lui. Abia la 40 de ani au reusit sa isi cumpere o casa, un apartament cu patru camere.


„Nu imi amintesc sa fi plecat vreodata in zi de salariu acasa cu toti banii, permanent având rate. Viitorul copiilor mei ma tine in priza, imi este teama pentru ei, traim intr-o societate ca o jungla, in care fiecare trebuie sa lupte sa supravietuiasca. Dumnezeu mi-a dat insa doi copii minunati, care nu mi-au facut niciodata probleme si in care am multa incredere. I-am invatat pe copiii mei sa fie cât mai pragmatici, cu picioarele pe pamânt, sa incerce sa isi câstige singuri existenta. Fiul meu munceste din anul I de facultate, vrea sa aiba propriii lui bani“, a spus Butaru. Barbatul nu a jucat niciodata la jocuri de noroc, i-ar fi si frica sa faca acest lucru, considerând ca in viata toate au un echilibru si oricând un câstig ar putea aduce nenorociri.


Viitorul copiilor, pe primul loc


Pe lânga toate pasiunile enumerate, Andrei Butaru isi face timp sa invete singur limba engleza, citeste si mai nou este pasionat de arta Feng-Shui si de masinile japoneze. Viseaza sa aiba o casuta, dar nu asta este prioritatea lui, primordial fiind viitorul copiilor… Il „doare“ suferinta oamenilor si a animalelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS